Pilot Project 'Uitdagend Groen op het schoolplein'

Voetspoor-en heeft samen met in2nature een project ontwikkeld waarbij we op kleine schaal het schoolplein groener en uitdagender gaan maken, samen met de kinderen en samen met de leerkrachten.

Uit tal van onderzoeken blijkt dat het goed voor de ontwikkeling en de gezondheid van een kind is, om buiten te spelen en dan voornamelijk buiten spelen in een groene, natuurlijke omgeving. Ook blijkt dat kinderen steeds minder vaak tot niet buiten spelen. Richard Louv noemt dat in zijn boek Last Child in the Woods (Nederlandse vertaling Het laaste kind in het bos) de natuur-tekort-stoornis.

Maar wanneer kunnen kinderen naar het bos? Pas na schooltijd of in het weekend. Door de weeks zijn ze op school en spelen ze op het schoolplein. En hoe zien die schoolpleinen eruit? Meestal geheel bestraat met stoeptegels, omgeven door een (hoog) hek. Waarom maken we daar dan geen groene speelruimte van?

Via Springzaad is al heel veel bereikt om scholen te enthousiasmeren hun stenen schoolplein om te toveren tot een groen speelparadijs. Maar de meeste schoolpleinen zijn nog steeds van stoeptegels. Er is dus nog een lange weg te gaan. Daarom zijn wij het project "Uitdagend Groen op het schoolplein" gestart.

Lees meer over de voortgang van het project op de weblog van in2nature.
jan 2009 Uitdagend groen op het schoolplein
17 maart 2009 Wethouder enthousiast over 'uitdagend groen' op het schoolplein